March 12, 2006

Verbindingen/Jonction 9

vj9cover.jpg

Cover van de programmagids van Verbindingen/Jonctions 9. Verbindingen/Jontions 9 heeft als thema 'Deeltaal'. De gids bestaat uit drie delen, het eerste is de programma-informatie van het festival, het tweede een overzicht van alle biografiëen van de deelnemers en het derde is een taallijst bestaande uit 8505 talen (natuurlijke talen, dialecten, creools, programmeertalen, geconstrueerde talen).

Meer info:
www.constantvzw.com

vj9.0203.gif

vj9.2425.gif

vj9.5253.gif

vj9.5455.gif

Posted by Roger Teeuwen at 08:18 PM | Comments (0)

March 03, 2006

Projectweek 'Hot Spot'

Introductie
Rotterdam wordt veiliger. Daarover is iedereen het eens. Burgemeester en wethouders hebben in 2002 het onderwerp Veiligheid benoemd tot collegeprioriteit nummer één: de stad moet de komende jaren meetbaar en zichtbaar veiliger worden. En dat werpt inmiddels zijn vruchten af: zowel objectief als subjectief is de veiligheid verbeterd. Tot collegeprioriteit nummer twee is de aanpak van de zogenoemde negen hot spots benoemd. Een hot spot, een gebied van één of meer straten waar verpaupering, criminaliteit, vervuiling en verloedering het beeld bepalen, is een plek waar huisjesmelkers illegaal kamers verhuren en waar slooplocaties en slecht onderhouden panden bijdragen aan een slechte uitstraling van de buurt. Hot spots worden vanaf 2003 aangepakt door inzet van vele gemeentelijke instrumenten (investeren, handhaven en beheren) en door deze instrumenten op het juiste moment, de juiste plek en in de beste samenhang in te zetten. (uit: ‘Uitvoeringsplan fysieke hot spots, actualisatie 2005’)

De opdrachtgever
Het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) voert als stedelijke dienst het economisch beleid uit binnen de gemeente. Hot Spots is, naast lopende initiatieven zoals Kansenzones en Groeibriljanten, een project waarmee de gemeente het woon-, werk- en leefklimaat in Rotterdam naar een hoger plan wil trekken.

Samenwerkingsproject
Een aantal gebieden in Rotterdam zijn aangewezen als aandachtsgebied. Het is de intentie van de gemeente Rotterdam om in deze gebieden over een breed veld de kwaliteit (waaronder veiligheid) van wonen en leven te verbeteren. Onderdeel van dit proces is de fysieke omgeving. Een pand aan de Beijerlandsestraat is het onderwerp van een pilot waarbij niet alleen de gemeente betrokken is maar ook het bedrijfsleven (DURA-VERMEER) en het onderwijs (HR Ribacs en WdKA, ROC-Zadkine).
Studenten van het Ribacs ontwikkelen het architectonische ontwerp, studenten van ROC-Zadkine verzorgen de uitvoering ervan (beide in samenwerking met DURA-VERMEER, studenten Life Style van de WIllem de Kooning Academie verzorgen de inrichting van het pand.

Opdracht
Centraal tijdens deze projectweek staat het vierde onderdeel binnen dit project, namelijk de identiteit van dit pand en het project. Bij de officiële start eind januari 2006 (week 6) moet er een 'communicatiemiddel' worden onthuld welke duidelijk maakt wat dit project is en zal het laatste muurtje symbolisch worden gesloopt. Dus de ontwikkeling van dit feestelijke startmoment is de casus.

Het is belangrijk de identiteit van het pand te onderzoeken. De identiteit en het imago (door de gemeente betiteld als negatief) moeten worden onderzocht zodat duidelijk wordt aan welke voorwaarden het communicatiemiddel moet voldoen.
Vragen die belangrijk zijn bij dit project: 'Wie woont er?', 'Wie zal er gaan wonen?', 'Welke verhalen spelen op deze plek een rol?', 'Wat is de geschiedenis van deze plek?', 'Wie is de opdrachtgever?', 'Welke identiteit heeft dit pand?', 'Welke belangen spelen er op deze plek?', 'Welk imago heeft deze plek?', 'Hoe organiseren we een opening?', 'Wie komen er op de opening?', 'Hoe communiceer je dit project op de plek zelf?'.
Welke vorm heeft het 'communicatiemiddel'? De mogelijkheden zijn niet vastgelegd het kan dus alles zijn van een bouwbord, krant, vlag(gen), lichtinstallatie tot een tentoonstelling (etc.).
Wat is een opening? Waar gaat deze aan voldoen? Wordt dit een feest waarbij een lokale drumband wordt uitgenodigd? Of wordt de happening groter? Het pand staat tenslotte vlak bij de Kuip!


pres5.jpg

Presentaties studententeams
Hierna volgen de vijf presentaties zoals deze aan het einde van de projectweek gepresentaard zijn bij het OBR. Het eerste voorstel van Kees Albers en Niels van Lith wordt uitgevoerd voor de opening van 7 februari 2005. Het project van Stephanie de Man en Niels Reijnders krijgt waarschijnlijk in februari een vervolg.

pres3.jpg


Kees Albers en Niels van Lith:

keesniels.jpg

wdka.hotspot.01.jpg

wdka.hotspot.02.jpg

wdka.hotspot.03.jpg

wdka.hotspot.04.jpg

wdka.hotspot.05.jpg

wdka.hotspot.06.jpg

wdka.hotspot.07.jpg

wdka.hotspot.08.jpg

wdka.hotspot.08a.jpg

wdka.hotspot.08b.jpg

wdka.hotspot.08c.jpg

wdka.hotspot.08c.jpg

Arjen Middelburg en Stephan Korcak:

arjenstephan.jpg

wdka.hotspot.12.jpg

wdka.hotspot.13.jpg

wdka.hotspot.14.jpg

Stephanie de Man en Niels Reijnders:

stephanieniels2.jpg

wdka.hotspot.15.jpg

wdka.hotspot.16.jpg

wdka.hotspot.17.jpg

wdka.hotspot.18.jpg

wdka.hotspot.19.jpg

wdka.hotspot.20.jpg

wdka.hotspot.21.jpg

wdka.hotspot.22.jpg

wdka.hotspot.23.jpg

wdka.hotspot.24.jpg

wdka.hotspot.25.jpg

wdka.hotspot.26.jpg

wdka.hotspot.27.jpg

wdka.hotspot.28.jpg

wdka.hotspot.29.jpg

wdka.hotspot.30.jpg

wdka.hotspot.31.jpg

wdka.hotspot.32.jpg

wdka.hotspot.33.jpg

wdka.hotspot.34.jpg

wdka.hotspot.35.jpg

wdka.hotspot.36.jpg

wdka.hotspot.37.jpg

wdka.hotspot.38.jpg

wdka.hotspot.39.jpg

wdka.hotspot.40.jpg

wdka.hotspot.41.jpg

wdka.hotspot.42.jpg

Esther Maso, Tim Braakman en Sjoerd Dekker:

timesthersjoerd.jpg

wdka.hotspot.43.jpg

wdka.hotspot.44.jpg

wdka.hotspot.45.jpg

wdka.hotspot.46.jpg

wdka.hotspot.47.jpg

wdka.hotspot.48.jpg

wdka.hotspot.49.jpg

wdka.hotspot.50.jpg

wdka.hotspot.51.jpg

wdka.hotspot.52.jpg

wdka.hotspot.53.jpg

Basit Kahn en Hamid Sallali:

hamidbasit.jpg

wdka.hotspot.54.jpg

wdka.hotspot.55.jpg

wdka.hotspot.56.jpg

wdka.hotspot.57.jpg

wdka.hotspot.58.jpg

wdka.hotspot.59.jpg

wdka.hotspot.60.jpg

wdka.hotspot.61.jpg

hamidbasit2.jpg

hamidbasit3.jpg


Programma (locatie WdKA lokaal 3.9):

Maandag 19 december
Ochtend
- Introductie door het OBR (Ditty Blom, An Huitzing, Christine Nieuwenhuis-Geluk) op de WdKA
- Rondleiding door het pand aan de Beijerlandsestraat en door de buurt (door medewerker Deelgemeente Feijenoord of buurtorganisatie)
Roger Teeuwen
Renate Boere

Middag
- Brainstormronde en onderzoek naar mogelijkheden op de WdKA (begeleiding door docenten)
Lauran Schijvens
Renate Boere


Dinsdag 20 december
Ochtend
- werkbespreking
Roger Teeuwen
Erna Flokstra


Woensdag 21 december
Ochtend (11.00)
- conceptpresentatie
Roger Teeuwen
Renate Boere


Donderdag 22 december
Ochtend
- werkbespreking
Pascale Korteweg
Evelien van Vught


Vrijdag 23 december
Ochtend
- Presentatie van de verschillende projecten aan de opdrachtgever, het OBR (Ditty Blom, An Huitzing, Martin van Vliet)
Roger Teeuwen
Pascale Korteweg

Posted by Roger Teeuwen at 05:36 PM | Comments (0)