May 21, 2003

VRIJE TIJD (deel 1)

In .... is kunstenaar Rolf Engelen een project in de Landenbuurt waarbij hij zelf in de wijk zijn intrek nam, hij ging wonen in een pand dat in de toekomst gesloopt gaat worden. In de twee jaar die het project gaat duren gaat Rolf Engelen een aantal ingrepen in de wijk doen waarmee hij bepaalde beelden of structuren in de wijk aandacht wil geven. Dit project wordt ondersteund door het CBK Rotterdam en de deelgemeente Delfshaven.

Een van de dingen die hem opviel in de wijk was dat de openbare tijdsaanduiding (straatklok) op de hoek van de Engelsestraat en de Proffessor Poelslaan niet functioneerde, de tijd stond stil. Wat voor hem een aanleiding vormde om deze straatklok opnieuw te bekijken. Het bleek dat de gemeente in het kader van algemene privatiseringen ook de dienst 'Openbare Tijdsaanduiding' geprivatiseerd had en deze was overgegaan in een bedrijf, Citytech, die alle buitenreclame en openbare tijdsaanduidingen vanaf dat moment is gaan beheren. In feite zijn zij dus de eigenaren van alle stadsklokken in Rotterdam. En wanneer een stadsklok het begeeft dragen zij géén verantwoordelijkheid voor de reparatie ervan anders dan naar zichzelf. In het geval van de Landenbuurt zorgt dit systeem ervoor dat de tijd er al jaren stilstond.
Rolf Engelen vond het belangrijk dat de bewoners (waarvan hij er een van is) zelf de tijd weer in beweging konden zetten. In onze samenwerking hebben we gezocht naar een vertaling hiervan en zijn uitgekomen op zogenaamde 'Lenticulaire' techniek, onder andere bekend van 'Flippo's'; bij beweging zie twee of meer evrschillende beelden. Het leek ons interessant dat de lezer van de klok met zijn eigen beweging de tijd in beweging zet. Sta je stil staat de tijd ook stil, loop/fiets/rijd je in de auto voorbij dan gaat de tijd evenredig aan je snelheid sneller lopen. De tijd is de achterwand die bestaat uit verschillende radaren.

Simulatie lenticulaire 'effect' voor de openbare tijdsaanduiding in de Landenbuurt:

VRIJETIJD.gif

Voorzijde aankondigingskaart onthulling van het beeld 'VRIJE TIJD'.

vrije tijd.jpg

Posted by Roger Teeuwen at May 21, 2003 12:57 PM
Comments
Post a comment

Remember personal info?